Democracy_People_Power
Democratia nu inseamna ‘dictatura majoritatii’, aia este ‘mob rule’ – dictatura gloatei pe romaneste. N-am sa intru acum in amanunte despre cum este aglutinata si manipulata aceasta gloata de catre diversi operatori politici.

Democratie este ceea ce se intampla inainte de vot, discutia pe fata cu privire la problemele cetatii si propunerea de solutii. Dupa aceasta discutie sunt alese solutiile, nu oamenii care sa le puna in practica. Acestia sunt secundari solutiilor, chiar daca ei sunt cei care au propus aceste solutii. Mai mult, democratia nu este nici macar despre alegerea celei mai bune solutii. S-ar putea ca in cadrul acelei discutii sa nu fie identificata solutia optima sau chiar ca cel care o sustine sa nu fie in stare sa o prezinte convingator sau ca marea masa sa nu fie inca pregatiti/suficient de maturi pentru a accepta acea solutie. Dar in mod sigur in timpul discutiilor – daca sunt cu adevarat libere – vor fi eliminate propunerile idioate.

Pentru aceasta este nevoie de libertatea de expresie si de simt civic – adica de niste alegatori suficient de treji incat sa isi dea seama ca este vorba despre soarta lor si nu a altora.

Si nu, nu este acceptabil sa nu te duci la vot. Nu sunt de parere ca votul ar trebui sa fie obligatoriu dar nici sa-i lasi sa faca ce vor fara ca macar sa-i intrebi de sanatate… N-ai inteles nimic? Asta inseamna ca ei nu s-au straduit destul, ca nu si-au facut cu adevarat treaba in campania electorala – discutia aia despre care vorbeam la inceput. Nici unul dintre ei nu iti inspira incredere? Si nu te duci?!?
Asta inseamna ca de fapt nu iti pasa! Daca iti pasa te duceai si anulai votul. Le transmiteai ca ar fi cazul sa se apuce serios de treaba. Asta este singurul fel in care poate fi sprijinita democratia.
Daca nu te duci inseamna doar ca ii sprijini pe cei care sunt la putere, adica esti multumit cu ce se intampla sau nu te intereseaza  ce ti se intampla. Cu alte cuvinte le dai o imputernicire in alb sa continue pe mai departe ce ti-au facut pana acum.