Ce se intampla acum in spatiul politic, si nu doar la noi, nu mai este de mult democratie ci dominatia/manipularea gloatei.
Democratia autentica nu se rezuma la dreptul de a vota, asta este doar ultimul gest dintr-un proces cu adevarat democratic.
Democratia reala incepe cu posibilitatea fiecaruia dintre noi (nu doar dreptul ci posibilitatea reala) de afla realitatea si de a-si spune si raspandi parerea despre ce se intampla in jurul lui.
Abia dupa ce fiecare dintre noi afla cat mai multe dintre cele ce se intampla in jurul sau si ce parere au ceilalti despre ce se intampla, abia atunci poate alege in cunostinta de cauza.
Si inca ceva. Democratia nu este despre a cauta cea mai buna solutie posibila – nu ai cum sa determini care este aceea, poti afla cel mult care este parerea unei majoritati despre ce considera ea a fi cea mai buna solutie – ci doar despre a nu face greseli evitabile.
Asta este rolul circulatiei libere a informatiei, sa nu tot repetam aceleasi greseli la nesfarsit. E imposibil ca un grup de oameni sa cada de acord asupra unei solutii care sa ii multumeasca pe toti, este foarte usor insa ca acel grup de oameni sa realizeze ca ceva le va face rau. Cu conditia ca informatiile despre acel lucru sa nu fie blocate/manipulate pe undeva/de cineva.

Heidegger spune la un moment dat ca nimeni nu poate formula o fraza astfel incat informatia din acea spunere sa fie perfect corecta si ca ‘adevarul’ consta, de fapt, in onestitatea celui care face declaratia respectiva. In primul rand fata de sine insusi. Dar asta nu inseamna ca ceilalti nu au obligatia, tot fata de ei insisi, de a verifica.

“The Essence of Truth must count as one of Heidegger’s most important works, for nowhere else does he give a comparably thorough explanation of what is arguably the most fundamental and abiding theme of his entire philosophy, namely the difference between truth as the “unhiddenness of beings” and truth as the “correctness of propositions”. For Heidegger, it is by neglecting the former primordial concept of truth in favor of the latter derivative concept that Western philosophy, beginning already with Plato, took off on its “metaphysical” course towards the bankruptcy of the present day.”

http://books.google.ro/books/about/The_Essence_of_Truth.html?id=6s8FYTDw9TYC&redir_esc=y