Image

 

“Numeroşi comentatori, scriitori, eseişti, intelectuali şi alte voci, în Europa dar şi pe teritoriul Hexagonului sunt tentaţi sǎ spunǎ cǎ scorul obţinut de Frontul Naţional (la Europarlamentarele din 2014) nu este compatibil cu o anumitǎ imagine a Franţei. Cum aşa, Franţa, ţarǎ care a fondat construcţia europeanǎ împreunǎ cu Germania, ţara care s-a dorit întotdeauna vizionarǎ, generoasǎ, deschisǎ, umanistǎ, un veritabil laborator de idei şi de iniţiativǎ, în aceastǎ ţarǎ deci 25 la sutǎ din electorat voteazǎ cu un partid xenofob, care doreşte ieşirea din zona euro şi dezmembrarea actualei Uniuni Europene?

Iatǎ sentimentul pe care îl provoacǎ rezultatul acestor alegeri, şi suscitǎ în consecinţǎ imediat întrebarea: oare cît mai “cîntǎreşte” astǎzi Franţa, în noile condiţii, în sfera deciziei europene? Cotidianul Le Monde nu ezitǎ sǎ afirme, într-un editorial apǎrut imediat dupǎ alegeri, cǎ Franţa, care era deja consideratǎ “o verigǎ slabǎ” a Europei, riscǎ sǎ devinǎ acum “oaia neagrǎ” a Uniunii Europene. Iar influenţa preşedintelui François Hollande riscǎ sǎ fie mai redusǎ, ceea ce editorialistului i se pare drept o “calamitate”.”

Am ajuns sa ma intreb din ce in ce mai des pe ce lume traim.
Oameni politici trecuti prin multe care nu stiu (sau nu le mai pasa?!?) ca vorbele care le ies pe gura ii caracterizeaza mai intai pe ei si abia apoi pe cei despre care vorbesc…
Comentatori si analisti politici interesati mai degraba de ‘deteriorarea imaginii’ decat de semnificatia reala a faptelor… Asta conteaza acum, ‘cat mai cantareste Franta’ sau ‘care sunt nemultumirile oamenilor, ce ii face sa se uite cu nemultumire/dezamagire catre Bruxelles’?!?

Sa fie toate astea un simptom ca prea multi dintre politicienii de astazi nu mai au ca scop rezolvarea problemelor cetatii ci acapararea puterii si apoi mentinerea ei cu orice pret?
Ca o prea mare parte a presei a renuntat la rolul de gardian al democratiei/oglinda a societatii si s-a transformat in aparat de propaganda?
Ca prea multi dintre cei descrisi mai sus sunt de fapt incapabili?