“capacitatea de intervenţie în economie, pe partea de investiţii a Guvernului României, dar şi stimularea absorbţiei fondurilor europene prin prefinanţări o să scadă faţă de acest an. Aceste efecte se vor vedea clar într-o contracţie în sectorul economic privat, din cauza lipsei de lucrări”, explică vicepreşedintele Cartel Alfa.”

In primul rand as vrea sa fac o precizare ‘metodologica’: nu exista ‘Guvernul Romaniei’ dupa cum nu exista nici ‘stat’. Acestea sunt niste fictiuni. In realitate exista oameni, mai mult sau mai putin priceputi, aflati temporar in pozitii de extrema responsabilitate – membrii guvernului – sau ocupand pozitii in structura administrativa numita ‘stat’.

60 de poporul asta a gemut sub oprimarea comunista. La un moment dat comunismul s-a prabusit. Nu l-am dat noi jos, s-a prabusit el singur.
Daca l-am fi dat noi jos ar fi insemnat ca am priceput ceva si atunci citatul de mai sus nu ar mai fi fost rostit de o persoana importanta si mai ales nu ar mai fi fost preluat de o semnificativa institutie media.

Sa ma explic. Caracteristica comunismului, ca si a tuturor celorlalte autoritarisme, este “centralismul”. Faptul ca toate deciziile importante sunt luate de catre un numar redus de persoane. Nu stiu daca mai tineti minte ca lumea spunea despre Ceasca ca el n-ar fi fost om rau dar ca era influentat de sinistra sa sotie. Sau ca ar fi fost mintit/prost informat de catre cei din jurul lui.
Genul asta de atitudine accepta in mod tacit ca ar putea exista o persoana/numar redus de persoane care, daca am avea noroc si ar fi bine intentionate iar cei din jurul lor si-ar indeplini destul de bine rolurile, ar putea fi in stare sa gestioneze un lucru atat de complicat  precum o tara.

Ori istoria ne invata ca acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Toate imperiile s-au prabusit mai devreme sau mai tarziu, inclusiv cel condus de una dintre cele mai sclipitoare minti ale lumii: Napoleon Bonaparte. Statele si economiile care functioneaza cat de cat bine sunt fondate pe idea de libertate si de autonomie a actorilor politici si economici.

In sensul asta avem nenumarate invataturi de natura religioasa, pilde in literatura si lucrari stiintifice: Cel mai mare pacat din Biblie este aroganta, Goethe ne-a avertizat ce pateste ucenicul vrajitor, Herbert Simon, printre altii, a demonstrat stiintific limitele aparatului birocratic iar Daniel Kahneman, tot printre altii, a aratat care sunt limitele rationalitatii indivizilor umani.

Si cu toate astea noi inca ne mai uitam in sus, la ‘Guvernul Romaniei’, cu speranta ca acesta sa ne rezolve problemele. Prin intermediul bugetului!!!

Statele si Guvernele au rolurile lor, care nu trebuie minimalizate.
Numai ca treaba lor este sa arbitreze si nicidecum sa ne spuna ce sa facem.
Ori daca noi credem in continuare ca ‘sectorul privat se contracta pentru ca nu are lucrari de la stat’, daca ne intoarcem tot catre Guvern si ii cerem sa ‘creasca capacitatea statului de a interveni in economie’ inseamna ca inca nu am inteles nimic.

Advertisement